Koulutus yrityksen ostoon, myyntiin tai rahoituskierrokseen valmistautumiseen
Yrityskauppa voi perustua tietoiseen yrityksen myyntipäätökseen tai se saattaa tulla ajankohtaiseksi yllättäen ostajaehdokkaan ilmaantuessa. Yrityskauppa on myös tehokas tapa laajentua uusille toimialoille tai markkinoille.
Tarve yritys- tai rahoitusjärjestelylle voi aktivoitua koska tahansa eri syistä. Jokaisen yrityksen intressissä on huomioida käytännön toiminnoissaan asiat, joilla voi olla merkitystä mahdollisessa yritysjärjestelyssä – vaikkei esimerkiksi yrityksen myynti olisikaan juuri tällä hetkellä ajankohtainen.
Yritysjärjestelyprosessin tehokas läpivieminen on aina suuri haaste. Ennakoivilla toimenpiteillä voidaan varmistaa prosessin onnistuminen ja jopa nostaa yrityksen arvoa. Sen sijaan huolimaton valmistautuminen yrityskauppaan voi johtaa koko kaupan kariutumiseen tai kaupan jälkeisiin ikäviin yllätyksiin.
Pitämällä yrityksesi koko ajan dd-kunnossa helpotat mahdollisen yritys järjestelyprosessin onnistumista, mutta samalla myös pienennät monia jokapäiväiseen liiketoimintaan liittyviä riskejä.
Kenelle
Onnistunut exit – valmistaudu yritysjärjestelyyn oikein -koulutus on tarkoitettu yrittäjille ja yritysten osakkaille, pääoma- ja enkelisijoittajille sekä yritysten toimivalle johdolle – kaikilla, jotka voivat olla osallisena yrityskauppaan tai rahoitusjärjestelyyn liittyvässä prosessissa tai sen suunnittelussa. Näitä henkilöitä ovat esimerkiksi yritysten toimitusjohtajat, talousjohtajat ja henkilöstöpäälliköt, osakkaat ja hallituksen jäsenet.
Koulutus on hyödyllinen kaikille yrityskauppaa tai rahoitusjärjestelyä suunnitteleville, joilla ei ole merkittävää kokemusta aiemmista yritysjärjestelyprosesseista.
Hyödyt
Onnistunut exit – valmistaudu yritysjärjestelyyn oikein -koulutuksen tavoitteena on ohjata yrityskaupan osapuolia toimimaan menestyksekkäästi yritysjärjestelyprosessissa, ymmärtämään siihen liittyvien sopimusten riskit ja mahdollisuudet sekä due diligence prosessin tarkoitus. Samalla se antaa valmiudet valmistautua ennakoivalla tavalla yrityskauppaprosessiin sekä rajaamaan tarpeettomia riskejä pois paitsi yritysjärjestelystä, myös jokapäiväisestä liiketoiminnasta.
Koulutuksen tavoitteena on muodostaa käsitys siitä, mikä on yritysjärjestelyyn liittyvän due diligence -prosessin keskeinen tarkoitus, ja miten siihen kannattaa valmistautua. Koulutuksen jälkeen tiedät, mitä on olla DD-ready.
Kouluttajat
Kouluttajina toimivat AA, VT Janne Haapakari ja AA, FM Anni Alamettälä Asianajotoimisto Applex Oy:stä sekä KHT, CIA Jussi Savio Moore Idman Oy:stä.
Janne Haapakari ja Anni Alamettälä ovat toimineet lainopillisina neuvonantajina useissa erilaisissa yritysjärjestelyissä, ja he myös kouluttavat aiheesta säännöllisesti. Jussi Savio on vastaavasti toiminut asiantuntijana useiden yrityskauppojen taloudellisissa due diligence-tarkastuksissa.
Palautetta aiemmista koulutuksista:
– ”Sain vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.”
– ”Kiitokset asiantuntevasta kurssista!”
– ”Jannella on selkeä ulosanti ja hyvä ammattitaito!”
– ”Hyvä ja asiallinen kouluttaja, täydet pisteet!”
– ”Selvästikin kokeneet ja osaavat kouluttajat, hyvin osasitte havainnollistaa soveltamista käytännön esimerkein.”
– ”Kiitos paljon, suosittelin koulutusta jo ystävillenikin!”
– ”Materiaalit olivat selkeät ja tilaa muistiinpanoille. Pdf tiedostot sai tallennettu itselle myöhempää käyttöä varten mikäli tarvetta ilmenee.
Katso myös:
Rakennusalan sopimukset käytännössä (1 pv)
25.05.2023
Tapahtumatalo Bank, Helsinki
Ohjelma
9.30–11.30 Osa 1
Yrityksen sopimus- ja asiakirjahallinto due diligence -prosessin näkökulmasta
Due diligence -prosessi käytännössä:
– DD:n rooli yrityskaupassa
– mitä DD käytännössä pitää sisällään; minkä takia?
– käytännön toteutustavat ja kompastuskivet
Legal due diligencen näkökulma
Financial due diligence ja tax due diligence yritysjärjestelyn osana
– tyypilliset aineistopyynnöt
– sensitiiviset tiedot (clean room)
– mitä saa luovuttaa ja mitä ei saa, ja mitä ei kannata luovuttaa?
Yrityksen arvonmääritys
– keskeiset arvonmääritysperiaatteet
– kauppahinnasta neuvotteleminen käytännössä
11.30–12.00 Tauko
12.00–13.30 Osa 2
Kauppahintamekanismit ja lisäkauppahinnasta sopiminen esimerkkien kautta
Osakassopimus ja yrityksen myynti
Esisopimus ja term sheet – mitä tulee huomioida
Myyjän vastuut ja niiden rajoittaminen kauppakirjalla
Myyjän vakuutusten kova ydin
Ostajan vakuutukset
13.30–13.45 Tauko
13.45–14.30 Osa 3
Vakuutusten suhde dd-havaintoihin
Erityisvastuusitoumukset
Välilliset vahingot ja niiden rajaaminen käytännössä
Kilpailukiellosta sopimisen merkitys
Koulutuspaikka:
Tämä koulutus toteutetaan Zoomilla, joka toimii etävalmennuksena mukavasti. Pidämme taukoja riittävästi.
Ajankohta:
16.5.2023 klo 9.30 – 14.30
Osallistumismaksu:
597 euroa / hlö (+ alv 24%). Koulutus sisältää sähköisen materiaalin.
Ryhmäetuhinnat:
samasta organisaatiosta kaksi osallistujaa: 557 euroa / hlö (+ alv 24%),
kolme tai useampi osallistujaa: 497 euroa / hlö (+ alv 24%).
Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Peruutus on ilmoitettava viimeistään 8 päivää ennen koulutustilaisuuden alkua. Myöhemmin tehtävistä peruutuksista veloitetaan 50 % koulutustilaisuuden hinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa toiselle samassa organisaatiossa.