Kohtaamme jatkuvasti suuria muutoksia ja haasteita työelämässä ja elämässä ylipäänsä, nopeutuvalla tempolla. Asetamme omat tavoitteemme yhä korkeammalle ja moitimme itseämme virheistä ja erehdyksistä. Tutkitusti on kuitenkin todistettu, että epärealistiset vaatimukset itseä kohtaan, toimimaton perfektionismi ja liiallinen itsekritiikki heikentävät suoritusta.
Mikä siis avuksi?
Kohtele itseäsi hankalina hetkinä kuin toista ihmisistä, kenestä välität. Tähän lauseeseen kiteytyy itsemyötätunnon perimmäinen ajatus: itsemyötätunto on elämätaito, joka auttaa haastavissa tilanteissa niin töissä kuin kotonakin. Itsemyötätunnon voi purkaa kolmeen askeleeseen:
Itsemyötätunnon kolme askelta
1. Huomaa tuska: tunnista paha olo ja riittämättömyys, jota tunnet.
2. Käänny kohti tuskaa: hyväksy tunnetila, älä kritisoi itseäsi tai välttele sitä, mitä tunnet.
3. Löydä jotain, mikä voi lievittää tuskaa: mieti, mikä voisi helpottaa oloasi, mikä voisi keventää tai ratkaista ongelmaa tuskan taustalla.
Leila on tehnyt virheen töissä, ja soimaa itseään tästä. Ensimmäisessä askeleessa hän tunnistaa negatiiviset tunteet, joita virhe hänessä herättää. Toisessa vaiheessa Leila huomaa, että hänellä on kurja olo. Hän ei automaattisesti ala tekemään etsi sijaistoimintaa tai haukkumaan itseään huonosta olostaan, vaan on itselleen rehellinen tunteistaan. Kolmannessa askeleessa Leila päättää lähteä kävelylle metsään ja soittaa ystävälleen, jonka kanssa voi käydä tilanteen läpi.
Itsemyötätunto lisää hyvinvointia ja sitä kautta suorituskykyä työelämässä. Erityisesti kiireen keskellä, stressaavissa tilanteissa on tärkeää, että olemme myötätuntoisia itsellemme. Muutumme kriittiseksi ja vaativaksi itseämme kohtaan, ja yritämme entistä kovemmin. Voimme antaa itsellemme vaihtoehtoja sen sijaan, että pakotamme tehtävän väkisin maaliin. Ennen kuin jatkan työntekoa, juon kupin kahvia. Minkälainen suunnitelma olisi toimiva, jotta oma hyvinvointini ei kärsi tai ainakin säilyy suhteellisen hyvänä kiireen keskellä?
Itsemyötätunnon taidot
Itsemyötätunnon harjoittamisessa on kolme tärkeää taitoa.
- Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, miten voin herättää sisäistä turvaa. Hankalassa hetkessä ihminen on stressitilassa, jonka laukaiseminen on yksi itsemyötätuntotaito. Työkalut vaihtelevat – hengityksen tasaaminen tai mielikuvittelu itselle mieluisasta paikasta tai hahmosta voivat olla toimivia keinoja.
- Toiseksi voi miettiä tapoja laajentaa omia ajatuksia ja näkökulmia. Lukkiudumme helposti hankaliin ajatuksiimme. Mitä sanoisin toiselle ihmiselle, joka on samassa tilanteessa? Mitä tulen ajattelemaan tilanteesta vuoden kuluttua? Usein näiden kautta löytyy myötätuntoa.
- Kolmanneksi kannattaa tehdä jotain tosin kuin mitä stressi ehdottaa. Voi pitää pienen tauon, juoda kupin kahvia tai lähteä kävelylle.
Meillä kaikilla on valtava voimavara itsessämme. Olemme läpikäyneet hankalia tilanteita oman elämänpolun varrella ja löytäneet itsellemme sopivia selviytymiskeinoja. Kohdatessa haasteita ja vaikeita asioita voi miettiä, mikä on auttanut minua aiemmin. Olemme selvinneet kaikesta, mitä olemme kohdannut tähän asti, voisivatko samat keinot auttaa myös nykytilanteessa? Miten itsemyötätunto edistää hyvinvointiasi ja suorituskykyäsi?
Ronnien PeopleUpKoulutus Itsemyötätunto työelämässä – hyvinvoinnin ja suorituskyvyn perusta järjestetään 13.12. klo 9-10.30. Koulutus järjestetään yhteistyössä Eventium koulutuspalvelujen kanssa.
Ronnie Grandell on itsemyötätuntoon erikoistunut työterveyspsykologi ja johtajuuscoach. Hän on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen tietokirjan itsemyötätunnosta nimeltä ”Itsemyötätunto” ja sille jatkoteoksen ”Irti itsekritiikistä”. Päivätyökseen Grandell työskentelee työterveyspsykologina ja coachina Mehiläisessä Turussa. Hän on vuosien varrella myös sparrannut johtajia, asiantuntijoita, urheilijoita ja muusikoita suorituskyvyn nostamiseen ja elämästä nauttimiseen liittyvissä kysymyksissä.